Шести кръстоносен поход

 

ШЕСТИ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД е воден от отлъчения Фридрих II, който в крайна сметка се появява през 1228 г. след период на боледуване. Достъпът до Йерусалим за християнските поклонници е получен чрез умели преговори със султана през 1228 г., но при условие, че и на евреи, и на мюсюлмани ще бъде даден свободен достъп до Светите места. На този етап и двете страни страдат от вътрешни разделения и конфликти, така че нито една от тях не предприема нищо. След това Йерусалим отново е изгубен през 1244 г., когато турците нахлуват от север и го превземат от германския гарнизон. Това довежда до Седмия кръстоносен поход. След това папата повежда кръстоносен поход срещу Фридрих II, който в крайна сметка довежда до поражението му.

Фридрих II е твърде широко скроен за възрастта си, тъй като идва от Сицилия, където ислямът, източното и западното християнство съществуват съвместно от дълго време. Наричат го „покръстения султан“, защото държал харем. Фридрих нарича Йерусалим „град на три религии“. Европа е скандализирана от това и папата проповядва за кръстоносен поход срещу Фридрих II в Сицилия.

Но достъпът до Йерусалим отново е изгубен. Тогава Ричард от Корнуол се появява на сцената, подписва договор с Египет и си връща Йерусалим. Последвалите събития се развиват неблагоприятно за кръстоносците и в крайна сметка те изгубват всичко, освен една тясна ивица земя по крайбрежието на Палестина.


Превод: Георги Титков

Източник: Stephen Etches (Paul Milan ed.) – Church History