Пети кръстоносен поход

 

ПЕТИ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД е започнат от Инокентий III през 1219 г. с цел превземане на Египет. Той е организиран от папството в Рим (в църквата „Свети Йоан Латеран“). Кръстоносният поход тръгва от Сплит под командването на унгарския крал Андрей II. Войските пристигат в Акра и след това отплават отново за Египет. След първоначалния успех при превземането на Дамиета, те напредват към Кайро, но се налага да чакат. Армията е без водач – германският император Фридрих II не успява да пристигне в продължение на 18 месеца. В крайна сметка папският легат решава да тръгне без него. Нил е наводнен и кръстоносците затъват. Те са принудени да приемат унизителни мирни условия. На Фридрих II му отнема толкова много време да пристигне, че папата в крайна сметка го отлъчва! Фридрих II пристига едва през 1228 г., когато по-голямата част от неговите кръстоносци се завръщат у дома, така че по това време това вече е Шестият кръстоносен поход!

По времето, когато кръстоносците обсаждат град Дамиета в Египет, един немърливо облечен монах се предава на мюсюлманските войници и ги моли да го заведат при техния водач. Това е Франциск от Асизи, който пътувал от Италия, за да спечели султана за християнството. Учудващо, охраната го отвежда при султана и той е приет учтиво. Франциск обяснява на султана достойнствата на християнството и след това поисква да бъде запален огън, в който да стъпи, за да демонстрира вярата си, като остане неопърлен. Султанът е внимателен човек и отказва тази проява на християнска ревност. Но той изслушва Франциск и го изпраща безопасно по обратния път.

Когато Франциск пристига обратно в Италия, той е пресрещнат от някой толкова свободомислещ като самия него – император Фридрих II, човек с ненаситно любопитство, който незабавно го заключва в една стая с красиво момиче и се настанява да наблюдава срещата през ключалката. Свети Франциск има чудесно решение. Ще легне с дамата, казва ѝ той, ако тя се присъедини към него върху легло от нагорещени въглени, които той е изгребал от огъня върху огнището. Императорът е толкова впечатлен, че пуска момичето и прекарва нощта в сериозен разговор с Франциск.


Превод: Георги Титков

Източник: Stephen Etches (Paul Milan ed.) – Church History